Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πριν και αφού πάρεις σκύλο ή γάτα!




Η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας σίγουρα έχει μπόλικο ενθουσιασμό, χαρά και γλύκα! Στο μεγάλο ταξίδι συμβίωσης που ξεκινάτε, είναι σημαντικό να καταλάβετε το πόσο μεγάλη ευθύνη είναι η ιδιοκτησία ενός ζώου. Προετοιμαστείτε να ξοδέψετε χρόνο και αρκετά χρήματα.
 
Καταρχήν, σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας/της οικογένειας σας. Είναι πολύ βασικό να κάνετε μία μικρή ''έρευνα'' πριν πάρετε οποιοδήποτε ζώο. Μην σκέφτεστε μόνο την ομορφιά μιας ράτσας. Μάθετε τις απαιτήσεις, τα γενετικά προβλήματα, τις ευαισθησίες. Αν θέλετε να υιοθετήσετε αδέσποτο, ρωτήστε για το ιστορικό του, την υγεία του, το χαρακτήρα του.
 
*Αν δουλεύετε πολύ και ζείτε μόνος, ένα κουτάβι ή ένα πολύ ενεργητικό σκυλί δεν είναι καλή επιλογή. Η γάτα ίσως είναι καλύτερη επιλογή στην περίπτωση σας, καθώς είναι πιο αυτάρκης.
*Αποφύγετε την αγορά από pet shops ή αγγελίες στο Διαδίκτυο. Επιλέξτε νόμιμο εκτροφείο ή καταφύγιο αδέσποτων.
 
Ο πρώτος περίπου χρόνος του ζώου είναι που απαιτεί πιο πολλά χρήματα και εκπαίδευση από εσάς. Αν πάρετε κουτάβι ή γατάκι, θα χρειαστείτε μία σειρά εμβολίων, microchip, τροφές, λουράκια, μπωλάκια, κρεβατάκια κλπ. ενώ θα πρέπει να στειρωθεί για το καλύτερο της υγείας του μετά την ηλικία των 6 μηνών. Αντίθετα, αν υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο σε ηλικία, στειρωμένο, ζώο, θα χρειαστεί 1 επαναληπτικό εμβόλιο και η κάλυψη του microchip σε χαμηλότερη τιμή, προς το φιλοζωϊκό σωματείο.
 
Κατά τις επισκέψεις σας στο κτηνίατρο, ρωτήστε τον για την διατροφή, τους κινδύνους μέσα στο σπίτι, τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς που παρατηρείτε. Μπορεί να σας απαντήσει σεπ ολλά από αυτά.
 
Τα ενήλικα ζώα (1 έτους έως 7 ετών) πρέπει να εξατάζονται 1 φορά το χρόνο, προληπτικά (εξέταση αίματος).
 
Σκυλιά και γάτες άνω των 7 ετών θεωρούνται υπερήλικα κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές και συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν: διαβήτη, προβλήματα στο συκώτι ή στα νεφρά,καρκίνο, αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις.
 
Στο σπίτι, πρέπει να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στην συχνότητα που πίνει νερό, που ουρεί, που τρώει και το βάρος του.
 
Είναι πιθανό στη ζωή του, κάποια στιγμή, το ζώο να χρειαστεί καθαρισμό δοντιών από την πέτρα, που γίνεται σε κτηνιατρείο, υπό νάρκωση. Γενικότερα, αν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. καλαζαρ) πρέπει να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο 2 φορές το χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, προληπτικά.
 
Η συμβίωση με ένα ζώο είναι μία όμορφη εμπειρία αλλά και μία σοβαρή δέσμευση! 
adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου